AFYONKARAHİSAR İLİ VE İLÇELERİ

AFYONKARAHİSAR İLİ VE İLÇELERİ

* Basmakçı İlçesi
* Bayat İlçesi
* Bolvadin İlçesi
* Çay İlçesi
* Çobanlar İlçesi
* Dazkırı İlçesi
* Dinar İlçesi
* Emirdağ İlçesi
* Evciler İlçesi
* Hocalar İlçesi
* İhsaniye İlçesi
* İscehisar İlçesi
* Kızılören İlçesi
* Sandıklı İlçesi
* Sinanpaşa İlçesi
* Sultandağı İlçesi
* Şuhut İlçesi

Afyonkarahisar İli, Türkiye´nin Ege Bölgesi´nde İç Batı Anadolu kısmında yer alan bir ilidir. Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyon Karahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasında ve Ege Bölgesinin iç kesiminde yer almaktadir. İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir eşiği, bir geçidi durumunda. Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey Doğudan Güney Batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu´dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En Kuzeyde Eskişehir sınırından, en Güneyde Denizli sınırına kadar Kuzey Doğudan Güney Batıya uzunluğu 210 kilometredir. Eni ise Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar Kuzey Batıdan Güney Doğuya 112 kilometredir. Denizli´ye doğru incelerek eni 20 kilometreye kadar düşer, bir parça halindedir.İlin diğer komşu illerle sınırları; Eskişehir ile 12, Konya ile 96, Isparta ile 152, Denizli ile 128, Uşak ile 72 ve Kütahya ile 48 kilometre olup, sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometreden olusur

Afyonkarahisar ilimiz:Afyon denince akla sucuk ve kaymak gelir. Afyon bitkisinin tohumlariyla zenginleştirilmiş tatlıları da yörenin ”olmazsa olmaz” larından.
Afyon Kalesi
Şehrin ortasında ve şehirden 226m. yükseklikteki kayalıklı ve siyah renkli trakitten yapılmış volkan bacasının tıkacı üzerindeki tepede bulunmasından nedeniyle şehre adını veren kale. M.Ö. 1350 yılında Hitit kralı II. Murşil tarafından Arzava savaşı sırasında kurulmuş. ´Kadim Akreonus´, ´Karahisari Devle´, ´Karahisari Sahip´ adlarıyla da tanınır. Kaleye çıkılırken Hitit ve Frigyalılara ait eserlere rastlanır.
Arkeoloji Müzesi
1937 yılında İmaret Camisi medresesinde açılmış. Modern binasına 13 Kasım 1971 tarihinde taşınmış. Müzede Kalkolitik çağın toprak kapları, figürünler, madeni bıçak, hançer, balta, keski, küp, mezar ve içki kapları, Hitit toprak kapları, mühürler, tanrı büstleri, Lydya keramik eserleri gibi çok sayıda arkeolojik eser bulunmaktadir Kütüphanesinde 8 bin cilt kitap var.
Aslan Taş
Afyon´un 40 km. kuzeyinde Üçler Kayası köyü ile Aslankaya anıtının yakınında Frigyalılara ait bir mezar anıtı. Mezarın iki yanına ikişer aslan kabartması işlenmiş. Aslanlar mezarın giriş kapısını koruyacak şekilde üst köşelere dayanıyor.
Antik Kentler
Afyon´un yakınında bulunan Agros, Amuriye, Apameia, Çavdarlıhöyük, Eski Karahisar, Kelainai, Kırkinler, Prymnessos antik kentleri, Demirlikale, Toprakkale, Gezler ve Sandıklı kaleleri de görülmeye değer zenginlikler.

Kısa tarihçe

Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti.[1] Daha sonra M.Ö. 6 yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar’ı Büyük İskender fethetti. Onun ölümünden sonra Selevkos ve Bergama Krallıkları’nın egemenliğine giren topraklar, daha sonra Roma İmparatorluğu topraklarına katıldı. Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın fethiyle ilk kez Türk egemenliğine giren topraklar, 1. Haçlı Seferi sırasındaki Hristiyan egemenliğininden sonra Alaaddin Keykubat tarafından yeniden Türk yönetimine alınmistir. 13. yüzyılda Germiyanoğullları’nın egemenliğinde olan bölge, sonra Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girmistir.

TURİZM

İlimiz, binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve tabiat güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir ilimizdir. İlimiz, yerli ve yabancı turistler için “deniz dışında” aranan pek çok tarihî ve tabiî güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumunda.

Ancak İlimizin çağdaş turizm sektörünün yaratmış olduğu imkânlardan tam anlamıyla yararlanabildiğini söyleyemeyiz. Bunun başlıca sebeplerinden biri, İlimizin geçici tur güzergâhı üzerinde olması. İkinci sebep ise toplumda turizm bilincinin tam olarak oluşmaması, çağdaş turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yatırımlara yönelinmemiş olunmasıdır. Son yıllarda turizmin yıl boyunca yoğunluk kazanması için Turizm Bakanlığınca, turizmi çeşitlendirme politikası uygulanmıştır.

Turizm çeşitlerinden en önemlisi olan “TERMAL TURİZM” faaliyetini yıl boyu sürdürebilmekte. Afyonkarahisar, Türkiye’de kaplıca ve ılıca yönünden sayılı iller arasında yer alir. Bu sebeple son yıllarda fertler ve şirketler ve kooperatifler termal turizme yönelik yatırımlara yönelmişlerdir. Yapılan ve yapılacak olan bu yatırımların sonunda Afyonkarahisar turizmde hak ettiği yerini alacaktır.

Kaplıcaları, zengin Tabiat yapısı, tarihî eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar, Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tabiî bir kapı konumunda. Bu yüzden turizm potansiyeli yönüyle ülkemizin sayılı illeri arasında blunmaktadir.

Anket

Sitemizi nerden buldunuz?:

Son yorumlar